Thai Ridgeback Dog - Mah Thai Lang Ahn - the Royal dog of ThailandThai Ridgeback Dog (TRD) on suurelle yleisölle tuntematon ja jopa alan harrastajillekin vieras rotu. Thaimaan kansalliskoirana pidettävää TRD:tä on Thaimaan ulkopuolella vain muutamia satoja kappaleita, mutta itse Thaimaassa on yli 1000 rekisteröityä yksilötä. Rotu on hyvin vanha ja siitä on merkkejä n. 400 vuotta vanhoissa kirjoituksissa ja jopa tuhat vuotta vanhoissa luolamaalauksissa esiintyy Ridgeback-koiria. Rotu on vasta äskettäin tunnustettu FCI:ssä, joten kansainvälinen valionarvo on sille vielä saavuttamaton, mutta kansallisia valioita kyllä löytyy. Rotumääritelmässä rodun kotimaaksi todetaan Japani ja alkuperämaaksi Thaimaa. Kasvattajia löytyy useampia myös Saksasta, Hollannista, USAsta ja Ruotsista.

Rodun alkuperäinen tarkoitus oli metsästys ja vahtikoirana olo. Lähinnä katsekontaktilla metsästävän TRD:n saaliina olivat peurat, tapiirit ja kookkaat linnut, joita tiheässä viidakossa oli runsaasti. Kotipihaa se vahti tarkasti ja seuraakin siitä oli. Koiran nykyinen tarkoitus on lähinnä vartioiva seurakoira.

That Ridgeback Dog on keskikokoinen (51-61 cm) lyhytkarvainen koira, jonka selässä kulkee ridge (vastakarvaan kulkeva harjas, jota on kahdeksaa eri mallia). Koira on hieman korkeuttaan pidempi ja se on yleisvaikutelmaltaan hyvin lihaksikas ja vahva olematta kuitenkaan raskas. Rotu antaa vaikutelman, että se voisi milloin vain loikata parin metrin korkeuteen paikaltaan. Kolmikulmaiset suuret korvat ovat valppaasti pystyssä ja muutenkin koiran ilme on hyvin valpas. Se haukkuu harvoin. Kuono on kiilamainen, posket ovat voimakkaasti korostuneet. Ehkäpä Basenjin pää tulee helposti mieleen kun katselee TRD:tä. Runko on voimakas, selkä vahva ja kulmaukset kohtuulliset. Häntä on keskipitkä, hieman matalalle kiinnittynyt ja koira kantaa sitä sapelimaisesti selkää kohden tai pystysuorasti ylöspäin.

Alkukantaisuus tulee esiin myös koiran rakenteessa eli TRD on hyvin peruskoiramainen ja aktiivinen rotu. Se oppii helposti, joten jo pentu voidaan opettaa yhteiskuntakelpoisille tavoille ja näinollen se tulee normaalisti toimeen muiden koirien, lasten tai vieraiden ihmisten ja asioiden kanssa. TRD osaa kuitenkin olla myös itsepäinen, joten omistajan koiratuntemus ja koirakokemus olisi eduksi.

Väreinä hyväksytään kastanjanpunainen (vaaleasta tumman syvänpunaiseen), musta, hopea ja sininen, joskin pitkäkarvaisia ja esim. tiikerijuovaisia tai ridgettömiäkin syntyy, mutta ne eivät ole rotumääritelmän mukaisia versioita.

TRD:n terveystilannetta ei ole juurikaan kartoitettu, mutta ainakin epilepsiaa, kuuroutta, lonkkavikaa ja silmäsairauksia on muutamilla yksilöillä havaittu.
TRD:n luonne voi olla tempperamentikas, joten omistajalla olisi hyvä olla jo ennestään kokemusta koirista.

SUOMEN ENSIMMÄISET PENNUT neljä sinistä Elliä, syntyivät DOGIWOGIN kennelissä tammikuussa 2002 . Samoista pennuista kehittyi ENSIMMÄISET Suomessa syntyneet MUOTOVALIOT ja rotu jatkuu jo uusien kasvattajien (esim. Anna Veteli, kennel Jay Dee) hoivissa. Dogiwogin kennel on laittanut rodun kasvatuksen hyllylle sillä sen voimakas metsästysvietti ja vaikeahko luonne on tuonut ongelmia sopivien omistajien löytymisessä. Rotu ei todellakaan sovi kaikille, vaikka ihastuttava onkin.